Forside
Øjenlægen
BehandlingerTilfredshedsundersøgelse
Surgical Eye Expeditions
Kontakt

Flerstyrke linser til grå stær og alderssyn

Nyt syn på livet

For dig der vil se godt både kort og langt uden briller findes et alternativ. En flertstyrke linse behandling er en mulighed for alle som har "gammelmandssyn" (presbyopi), grå stær eller som overvejer en laseroperation. Med denne behandling kan du i de fleste tilfælde slippe helt for at bruge briller.

I dag er det muligt at indoperere en såkaldt multifokal linse i øjet, som giver dig godt syn både på kort, mellem og lang afstand. Flerstyrke linsen kan forbedre dit syn så meget, at du kan sige helt farvel til dine briller – også selvom du har brugt dem gennem det meste af dit liv. Operation foregår som en almindelig grå stær operation, der er et af de hyppigste kirurgiske indgreb i verden. Operationen tager som regel kun 15-20 minutter og de fleste kan tage hjem samme dag. I 8 ud af 10 tilfælde kan patienten gøre sig helt uafhængig af briller.

Her kan du læse om, hvordan flerstyrke linsen fungerer, hvordan operationen foregår og hvad forskellige ord og begreber betyder. Du finder du også informationer om alderssyn (presbyopi), grå stær og om flerstyrke linsen som alternativ til en laseroperation. Husk at to par øjne aldrig er ens, så tal med din øjenlæge om, hvad der er bedst for dig. 

Linsen opereres ind i øjet

Flerstyrke linsen er i modsætning til en kontaktlinse, der sidder uden på øjet, en linse som opereres ind i øjet og erstatter den menneskelige linse. Dens særlige egenskab er, at den er multifokal. Multifokal betyder flere fokus, det vil sige den muliggør at man kan stille skarpt både på kort, mellem og lang afstand.

Som to par briller

Linsen fungerer som et par læse- og afstandsbriller på samme tid. Man kan sige, at linsen skaber tre billeder på øjets nethinde samtidig; et afstandsbillede, et mellem og et nærbillede. Når øjet ser på kort afstand er billedet skarpt, og når det ser på lang og mellem afstand, er det ligeledes skarpt. Hjernen vælger, uden at det bemærkes, selv det skarpe billede. Man oplever derfor et velfungerende syn på både alle afstande.

Til sammenligning er den linse, som man normalt tilbydes ved en grå stær operation, monofokal (ét fokus). Den kan som regel kun give skarpt syn på enten lang eller kort afstand. Det betyder, at patienten i de fleste tilfælde fortsat har brug for et par læsebriller eller et par afstandsbriller.

Hvad er gammelmandssyn (presbyopi)?

Ved 45-50-årsalderen begynder de fleste at mærke, at det bliver vanskeligere at se på kort afstand. Vi tvinges til at holde avisen eller bogen ud på afstand og armene kommer til at virke som om de er lidt for korte. Det kaldes gammelmandssyn eller presbyopi.

Årsagen til gammelmandssyn skal findes i øjets linse, der med tiden bliver mindre fleksibel. Øjets smidighed bliver mindre og linsens tykkelse kan ikke i samme grad som tidligere tilpasse sig forskellig afstand. For en person med normalt syn betyder det, at øjet ikke længere kan fokusere på nært hold, men derimod ser udmærket på lang afstand.

For at kompensere for dette bruges læsebriller, og jo ældre man bliver, jo stærkere skal de være. En person, der er lidt nærsynet i udgangspunktet, kan derimod gradvist læse uden briller, selvom linsen er blevet mere usmidig, men har stadig brug for briller for at se på lang afstand. Er man mere nærsynet har man brug for læsebriller eller briller med flere styrker – såkaldte progressive glas eller bifokale briller.

Hvis man foretrækker slet ikke at bruge briller er det muligt at gennemgå en operation med flerstyrkelinse. Ved operationen skiftes den naturligt ældede linse ud med en kunstig som giver godt syn på alle afstande.

Grå stær

Før eller senere får næsten alle grå stær eller katarakt, som er den medicinske betegnelse. Operationen mod grå stær er en af verdens meste almindelige kirurgiske indgreb. Alene i Danmark gennemføres mere end 40.000 grå stær-operationer om året.

Grumset linse

At få grå stær betyder, at øjets linse bliver "grumset", det vil sige at den ikke er lige så glasklar som tidligere. Linsen kan blive så uigennemsigtig, at lys og synsindtryk ikke længere kan nå frem til nethinden. Som regel kommer grå stær snigende og opleves som gradvist dårligere syn – først og fremmest over afstand.

Hvordan opleves grå stær

Et af de første tegn på grå stær er en tiltagende nærsynethed. Har man tidligere haft briller kan denne ændring opleves sådan, at det bliver uventet lettere at læse uden briller. Kort efter vil man dog opleve en tiltagende uklarhed eller tåge. Ofte bliver man meget følsom for skarpt lys og blændes let. Samtidig forandres ens opfattelse af farver. De bliver mere grå og brune. Det er desuden almindeligt, at det er sværere at se udenfor end indenfor – især på solrige dage. Det kan blive meget svært at køre bil i mørke og når solen står lavt på himlen. I slutfasen kan øjet blive helt blindt.

Slip for brillerne efter operationen

Mere en halvdelen af alle over 65 år har grå stær. Ved 75-årsalderen er 8 ud af 10 ramt. Den operation, som er den eneste måde at slippe af med grå stær på, indebærer, at man skifter den gamle naturlige linse ud med en ny kunstig. Ved en standard operation skal du som patient tage stilling til, om du efter operationen vil se skarpt på nær eller fjern afstand, fordi den linse du får er monofokal. Ved at vælge den multifokale linse får du muligheden for at se godt på både kort, mellem og lang afstand uden at bruge briller.

Forundersøgelse

For at afgøre, om en flerstyrke linse behandling er det rigtige for dig foretages en grundig forundersøgelse af dine øjne hos øjenlægen. Kun de, som kan forventes at opnå et godt resultat af behandlingen, opereres. Forundersøgelsen finder sted ved et almindeligt øjenlægebesøg, hvor du også vil får grundig information om selve behandlingen. Her har du også mulighed for at få svar på de spørgsmål, som du måtte have.

Operationen

Øjet bedøves med øjendråber og selve operationen tager blot 15-20 minutter. Under indgrebet tages øjets egen linse bort med et særligt instrument. Når linsen er væk sættes flerstyrke linse ind i stedet. Indgrebet er smertefrit.

Efter operationen

Efter operationen skal du hvile dig et kort stykke tid, inden du tager hjem. Efter et par dage foretages en kontrol. De første par dage er det almindeligt at beskytte øjenene, især om natten, for at forhindre at du ikke gnider dig i øjet. Du får samtidig øjendråber, som forhindrer infektioner og samtidig hjælper med til at få øjet til at hele hurtigt.

De fleste oplever farver meget stærkere allerede dagen efter operationen, men det varierer fra patient til patient, hvor hurtigt øjet heles. De fleste ser dog så godt allerede dagen efter, at de kan genoptage deres almindelige gøremål.

Man opererer et øje af gangen, og dagene mellem de to operationer kan opleves lidt besværlige, da øjnene nu har meget forskelligt syn. Som regel opnås optimalt syn på læseafstand hurtigst, mens synet på længere afstand gradvis forbedres, mens hjernen vænner sig til den nye linse.

Sådan fungerer øjet

Næsten 70 procent af kroppens sanseceller findes i øjets nethinde. Synsnerven formidler med sine én million nervetråde mere information til hjernen end noget andet sanse-organ.

For at forstå, hvordan øjet fungerer, kan man sammenligne det med et kamera. I kameraet passerer lyset gennem linsen og fokuseres på filmen. I øjet findes også en linse, som befinder sig bag regnbuehinden; den del i øjet som giver os vores øjenfarve.

Når synsindtryk passerer gennem hornhinden (cornea) fokuserer linsen disse indtryk som lys, farver og former på nethinden, som fungerer som en modtager i øjets bageste del. Nethinden registrerer synsindtrykkene og sender dem videre til hjernen. For at det billede, vi ser, skal være helt skarpt, skal en mængde forhold være i orden. F.eks. kan øjets form være sådan, at lystrålerne ikke brydes på den rigtige måde. Det kan føre til almindelige problemer som lang- og nærsynethed.

Forringet akkomodations-evne

Ved at lade musklerne omkring linsen trække sig sammen og slappe af, kan vi fokusere synet på både kort og lang afstand og alle afstande derimellem. Denne funktion kaldes akkomodation.

Når vi bliver ældre mister vi noget af vores akkomodationsevne, fordi linsen med alderen bliver stivere og ikke længere kan ændre sin form i det omfang, det er nødvendigt, for at kunne se skarpt over både kort og lang afstand. Det er denne tilstand som kaldes for gammelmandssyn (presbyopi).

Værd at vide inden operationen

Her er lidt nyttig information som relaterer sig til operationen, og du kan naturligvis få endnu mere at vide af din øjenlæge.

Begge øjne bør opereres

Flerstyrke linse behandlingen fungerer bedst, når at du har fået begge øjne opereret. Man opererer et øje af gangen og tiden mellem den første og den anden operation kan opleves lidt besværlig, fordi der vil være relativ stor forskel på de to øjne. Derfor er det som regel bedst at operere det andet øje så hurtigt som muligt efter det første.

Du læser bedst i en afstand på 35 cm fra øjet

Linsen gør det muligt at se godt på alle afstande. Hvis du havde "gammelmandssyn" før operationen er du blevet vant til at se bedre på lang afstand, end da du var yngre. Mennesker med gammelmandssyn læser gerne med "lange arme". Efter operationen er det vigtigt, at du igen holder det, du læser, i en afstand på cirka 35 cm fra øjet. Ligesom du gjorde, da du var ung.

God belysning

Som altid er det bedst at læse eller lave håndarbejde i god belysning, og det er netop ved godt lys at flerstyrke linsen hjælper dine øjne optimalt.

Din evne til at se langt bliver bedre og bedre

Flerstyrkefuntionen betyder, at synet over længere afstand kan opleves lidt sløret i begyndelsen. Efterhånden som hjernen vænner sig til de nye linser aftager den oplevelse, og synet over lang afstand bliver bedre og bedre.

Bilkørsel om natten

Når du ikke længere har grå stær, bliver det meget nemmere at køre bil om natten. Patienter med flerstyrke linser kan af og til se en lys ring omkring billygterne på modkørende biler og fra andre lyskilder. Det er som regel et mindre ubehag og det bliver normalt bedre med tiden.

Sekundær grå stær

Når den grumsede linse er borte efter operationen, kan man ikke få grå stær igen. Det sker dog, at nogle få patienter oplever at synet med tiden atter bliver grumset. Det kan ske med alle typer indopererede linser og kaldes for sekundær grå stær eller "PCO". Sekundær grå stær behandles meget enkelt med laser på øjenklinikken.

Copyright - city-eye-clinic.dk - 2010